Mit adott az Y generációnak a rendszerváltás?

Szabadságot? Bizonytalanságot? Reményt?

Talán mindegyiket egyszerre. A szabadsággal viszont nehéz mit kezdeni, ha mindaz tele van bizonytalanságokkal. A remény, az újrakezdés lehetősége viszont folyamatosan ott lebeg a generáció feje fölött.

young-people-are-turning-out-to-vote-because-theyve-finally-been-given-something-to-vote-for-1680x1120.jpg

Ez a zűrzavar okozza ma azt, hogy az 1980 és 1995 között született generáció idősebb tagjainak jelentős része csak keresi a helyét Magyarországon. Általános jólét nem lett, viszont a társadalom ezen részének életkilátásai döbbenetesen megnőttek. Ezzel pedig jelentősen megnőttek az elvárások is. Alig akad ma már olyan fiatal, aki ne menne el moziba, szórakozni a haverjaival vagy szerezné be a legújabb kütyüket függetlenül anyagi helyzetétől. Ennek azonban ára van. 
Az ár pedig a valós függetlenedés a szülőktől és a családalapítás tolódása. A társadalom és a média által közvetített elvárások pedig teljes szerepzavart okoznak a szereplőkben. A valós életkilátások mellett ugyanis dönteni kell. Nem fér bele egyszerre a gyerek, a lakáshitel, az utazás és drága cipő.

are-you-spending-too-much-valuable-time-paying-bills-1111x400.jpg

Miként lehet ezt áthidalni? Kemény küzdelem, folyamatos önfejlesztés, szerencse és kellő támogatás a barátoktól, családtól, baráttól, barátnőtől.
Ha ez mégsem hozza meg a kellő eredményt, akkor bizony érdemes elgondolkodni, hogy az ember kipróbálja magát külföldön. Ehhez azonban a fentiek mindegyikére szüksége lesz, de a jobb élet reménye is valósan kínálkozik.

o-parents-young-children-facebook.jpg

Bizakodásra adhat okot, hogy az Y generáció tagjai sokkal jobban ismerhetik majd Z vagy Alfa generációs gyermekeiket, hiszen számukra az online világ és változások korszaka mérföldekkel megszokottabb, mint X (vagy korábbi) generációs szüleiknek.
Kitartás, barátaim!

Ha tetszett, kövesd a Facebook oldalt is: https://www.facebook.com/melyelemzo/?modal=admin_todo_tour

A bejegyzés trackback címe:

https://melyelemzo.blog.hu/api/trackback/id/tr8214208611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.08.28. 19:54:12

Ez egy mélyen antiliberális nemzedék, szóval bizakodva nézhetünk a jövőbe.

Kovi1970 2018.08.29. 17:23:04

Ők voltak az első generácó akik nem igazán éltek a kommunizmusban, olyan szellemiségben nevelthették őket, hogy már nem lehetett a komcsi idológiákkal takarózni ("minek tanulni, úgyis a munkásemberé a menő" szüveg már hivatalosan is a múltté).

A cikk ezért szerintem végtelenül hamis és félrevezető.

Bár a rendszerváltás nagy lehetőségeiből (bankrendszer létrehozása, privatizáció, tőzsde) kimaradtak, az EU csatlakozás pont őket találta meg.

Ha volt igazi vesztese a rendszerváltásnak, az a 70-es évek első felében született generáció, mert többségüknek esélye sem volt piacképes dolgot tanulni, használható oktatás hiányában. Nem volt közgazdaságtan, nem volt érdemi gazdfasági jog, sem pénzügyek.

Ők alapjában véve jogosan mondhatták, hogy hazudtak nekik, félrevezették őket.

A mostaniakat max azzal vezethetik félre, hogy nincs általános jólét. Mert ez egy hatalmas hazugság...

SzA89 2018.08.29. 18:33:54

Senki nem írja, hogy vesztes ez a korosztály. Főleg nem is hasonlít össze senkivel.
Arról van szó, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy teljese generációnak egy olyan időszakban itthon, ahol a szüleiktől semmi piacit nem kaptak, miközben ez vár rájuk. Tele vannak elvárásokkal, mégis más világban nőve fel már régen más igényeik vannak. Ezek pedig komoly zavart, konfliktust okoznak számukra.

laci_52 2018.08.30. 15:55:50

Nem érdemes egy generációt sem kiemelni. Mindegyik generációnak voltak gondjai, annak idején például több generációt tönkretett a háború és/vagy a kommunizmus.

A rendszerváltásnak sem az Y-generáció volt az igazi vesztese, hanem az akkor 40-50 éves dolgozók százezrei, akik tartósan munkanélkülivé váltak és védhetetlenül lecsúsztak. Rájuk zúdult a piac és védtelenek voltak ellene.

Nem is nagyon tudok említeni a múlt század eleje óta olyan időszakot, amikor jó volt megszületni és a többségnek jó élete volt felnőttként.

Az igényeit pedig igazítsa mindenki a lehetőségeihez!

Mélyelemző

A hétköznapokban a kommunikáció legtöbb síkja bizonyos kereteken belül ragad. Ezen a blogon olyan elemzések jelennek majd meg, amelyek az aktualitások mellett igyekeznek átfogó elemzést nyújtani a politikai kommunikáció, márkakommunikáció, médiakommunikáció vagy a hétköznapi kommunikáció különböző területeiről. A bejegyzések kérdéseket vetnek fel, elgondolkodtatnak és egyedi javaslatokat tesznek majd az olvasók számára. Kapcsolatfelvétel: attilasziklai89@gmail.com

Friss topikok

süti beállítások módosítása