Mi a migráció?
Őszintén a bevándorlásról

A migráció Magyarországon alighanem még azoknak is a könyökén jön ki, akik nagyon keveset néznek híradókat. Pedig borzasztóan fontos témáról beszélünk, hiszen Európa lakossága folyamatosan öregedik, a világ népessége viszont folyamatosan növekszik. A vezető politikai döntéshozók igyekeznek elodázni a témával való foglalkozást, de a kérdés halogatása csak egyre súlyosabb helyzetet teremt.

migra.jpg

Ugyanakkor ne vitassuk el, hogy az egész szituáció kezelése közel sem egyszerű. József Attila az 1930-as években még 2 milliárd emberről verselt, ma azonban már pontosan tudjuk, hogy közel 8 milliárd ember él a bolygón. A 80-90 év alatt megnégyszereződő népesség teljesen új kihívás elé állította a világot, többek között Európát is. A század végére 11 milliárd ember is élhet földünkön, ez viszont már alighanem teljes összeomlással fenyegethet, ha beleszámítjuk a lehetséges környezeti katasztrófákat is. 

A helyzet azonban már most is komoly nehézségeket teremt, (gondoljunk csak a Törökország határán táborozó 2-3 millió emberre) néhány évvel ezelőtt mi magyarok is megtapasztalhattuk a menekülthordák megjelenését. A menekültek ezzel egy időben benyújtják igényüket az európai színvonalú életre, hiszen pontosan tudják, hogy Európa különböző szakterületein (orvostól, a kamionsofőrön át, egészen az összeszerelő üzemi munkásokig) erős munkaerőhiány mutatkozik. Az azonban közel sem mindegy, hogy milyen tudással és munkaetikával töltik be ezt a szerepkört egyesek.

top-10-biggest-migrations-in-history.jpg

Az európai nemzetek és politikai családok félnek bevallani azt a tényt, hogy szükségük van menekültekre, ez azonban egy elkerülhetetlen szembenézését fog eredményezni hamarosan. Az egyértelmű és egységes migrációs politika kialakítását illetően viszont muszáj lenne szembenézni azzal a ténnyel, hogy bevándorlók nélkül Európa könnyen a szakadék szélére csúszhat. Az uszítás, az érvek nélküli politikai kommunikáció pedig várhatóan tovább nehezíti majd az egy-két évtizeden belül megkerülhetetlen folyamatokat. Történnek egyébként érdekes esetek, hiszen a lettek például Fülöp-szigeteki kamionsofőröket toboroznak cégeikhez. 

Mindezek mellett érdekesség, hogy az Európán belüli migráció jóval kisebb ellenállást vált ki a különböző országok lakosaiból és politikusaiból. Pedig a szabad munkaerő-piaci áramlás képes kiüríteni országokat, elszívni tehetséges agyakat és ezzel számos országot könnyen nehéz helyzetbe tud taszítani ez a típusú elvándorlás. Hozzá kell tenni, hogy a nyitott, tehetséges, az országok erősségeihez illesztett és innovatív kormányzás nagyban tud segíteni abban, hogy a különböző országok megtalálják azokat a kereteket, ahol ez a hatás a legminimálisabbra csökken.

migration-test-rectangle.jpg

Gyurgyák János fantasztikus könyvet írt arról, hogy Európa milyen nehézségekkel küzdött a múltban és jelenleg mi okozza legnagyobb problémáit. Fontos megállapítás, hogy Európa identitása nem megegyező és a közösséget leginkább gazdasági érdekek kötik össze. Európa ebben találhatná meg a választ kínzó gondjaira. Ennek ellenére zajlik egy olyan harc, amelynek egyik oldala próbálja a keresztény értékeket villogtatni, míg a másik a gazdasági racionalitás mentén próbál beszélni a bevándorlásról.

A megoldást viszont egyik oldal sem látja igazán, hiszen a bevándorlás teljes tagadása vagy a bevándorlás ész nélküli támogatása nem megfelelő út. A válasz a kettő között mutatkozik. Európának egy olyan stratégiát kell kidolgozni, amelyben felméri a legnagyobb hiányszakmákat és mindezek mellé társítja azokat az országokat, amelyek lakói a legkönnyebben képesek beilleszkedni európai társadalmainkba. A gazdasági értékek mellé társított kulturális egyezés megteremtése mind a két fél számára megfelelő alternatívát nyújtana.

A feladat egyáltalán nem tűnik egyszerűnek, ugyanakkor nem is kivitelezhetetlen. Ezen javaslatcsomagot ideje lenne minél hamarabb kidolgozni, hiszen a mi bőrünkre megy a játék...

 

(egyes szavak mögött forrásmegjelölések találhatóak = "11 milliárd ember" "orvostól" "Fülöp-szigeteki kamionsofőröket" "fantasztikus könyvet")

migration_2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://melyelemzo.blog.hu/api/trackback/id/tr8314165437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mélyelemző

A hétköznapokban a kommunikáció legtöbb síkja bizonyos kereteken belül ragad. Ezen a blogon olyan elemzések jelennek majd meg, amelyek az aktualitások mellett igyekeznek átfogó elemzést nyújtani a politikai kommunikáció, márkakommunikáció, médiakommunikáció vagy a hétköznapi kommunikáció különböző területeiről. A bejegyzések kérdéseket vetnek fel, elgondolkodtatnak és egyedi javaslatokat tesznek majd az olvasók számára. Kapcsolatfelvétel: attilasziklai89@gmail.com

Friss topikok

süti beállítások módosítása